top of page
Etsi
  • Writer's picturePatrick

3D mallintaminen dronella - kustannustehokas tapa datan hankintaan ja seurantaan

Päivitetty: 30. maalisk. 2023

Dronella tehtävät 3D -mallinnokset ovat nousseet Keski-Euroopassa suureen suosioon erityisesti arkkitehtien ja rakennuttajien työvälineinä. Me Dronekuvauksilla laajensimme palveluvalikoimaamme kattamaan huipputarkat 3D-mallinnokset sekä jatkuvat seurannat, joista tässä artikkelissa lisää!

Mihin 3D-mallintamista käytetään?


Dronella tehtävää 3D-mallintamista käytetään yleisimmin muutamaan eri tarkoitukseen.

  1. Tonttien, metsäalueiden tai muiden kiinteistöjen kartoitukset ja suunnittelupohjat

  2. Yksittäiset 3D-mallinnokset

  3. Jatkuva projektiseuranta.

3D-mallinnoksen suurimpia etuja ovat tarkat tulokset sekä reaalialistinen näkymä kohteesta. Esimerkiksi tontin 3D-mallia voidaan käyttää hyvänä pohjana pihasuunnitelman teossa tai uuden rakennuksen sijoittelun suunnittelussa.


Nykyaikaisin ja ehdottomasti erittäin suuria etuja tuova kuvaustapa on jatkuva projektiseuranta, jota voidaan hyödyntää laajamittaisesti rakennusteollisuuden tarpeissa. Dronella voidaan luoda interaktiivisia 3D-malleja erilaisista rakennuskohteista, joita voidaan verrata suoraan toisiinsa aikajanalla. Käytännössä projektin raportoinnin lisäksi 3D-mallinnosten pohjalta voidaan laskea massanvaihtoja ja muita tilavuuksia sekä luoda tarvittavia suunnitelmia. 3D-mallinnos on myös erittäin tehokas tapa raportoida asiakkaalle projektin etenemisestä.

Kuinka tarkkoja malleja dronella saadaan tehtyä?


Lyhyt vastaus, todella tarkkoja! Mutta, droneja on monenlaisia: Edullimmissa leluiksi luettavissa laitteissa ei ole GPS:ää, mikä tarkoittaa, että niillä ei voida tehdä 3D-mallinnoksia. Seuraava kategoria on tavalliset GPS -pohjaiset dronet, joilla saadaan jo lentoon vakautta reilusti lisää, mutta todellinen mittatarkkuus on edelleen lähempänä metriä kuin senttejä.


RTK (Real Time Kinematics) -mittaukseen pohjautuvissa laitteissa hyödynnetään GPS -signaalin lisäksi GNSS (Global Navigation Satellite System) -havaintodataa, jolla etäisyyttä verrataan maanpinnalla sijaitsevaan tukiasemaan. Tällöin päästään jo senttimetritasolle tarkkuudessa sadan metrin lentokorkeudella. Dronekuvaukset.comin laitteistosta löytyy tutkimus- ja kartoituskäyttöön tehty RTK -laite, jolla mittatarkkuus on huippuluokkaa!

Mitä muita sovelluksia 3D-mallinnoksella voidaan tehdä?


3D-mallintaminen sopii myös esimerkiksi topografiakartan piirtämiseen. Tämän lisäksi voidaan tehdä ns. pistepilvikarttoja, joilla saadaan kerättyä dataa tutkimuskohteesta.


Mitä 3D-mallintaminen maksaa ja miten se toimii käytännössä?

Dronekuvaukset.comilla me tarjoamme 3D-mallintamista avaimet käteen periaatteella. Lopputulos riippuu tarpeesta: Jos tarpeena on saada yksittäinen topografinen kartta, se onnistuu. Toisaalta monesti tarve saattaa olla laajempi, esimerkiksi vuoden kestävän rakennusprojektin seuranta säännöllisin väliajoin, jolloin voimme toimittaa lisäksi tarvittavat ohjelmistojen käyttötunnukset sekä ladata materiaalin sovituin määräajoin ympäristöön.


3D-mallintamiseen käytettävä kalusto on yleisesti ottaen oltava laadukasta ja mittatarkkuuden on oltava hyvä, jotta lopputulos on laadukas. Tästä syystä 3D-mallinnoksen hinta on hiukan tavallista valo- tai videokuvausta korkeampi.


Yksittäisen 3D-mallinnoksen hinta on meillä alkaen 490€ (ALV 0%). Jatkuvassa kuvauksessa sovimme hinnan aina tapauskohtaisesti! Pyydä tarjous.


Alla vielä esimerkkinä videon muodossa dronen sovellusmahdollisuuksista rakennusalaa ajatellen. Videolla esiintyvä drone löytyy kalustostamme.


73 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page